Delmål 1 klart! Nu börjar laddningen mot VM

Efter en period med mycket tävling var det riktigt skönt att ta en liten återhämtningsvecka förra veckan då perioden efter 10mila varit väldigt hektiskt med många tävlingar och dessutom rätt viktiga tävlingar för mig då det varit både VM-tester och Världscup. VM-testerna i Estland gick väldigt bra där jag hade en bra känsla under bägge loppen där jag är mest nöjd med medeldistansen då jag även kände att jag hade fullt fokus och full fart hela loppet. På lången fanns det partier jag kunde göra bättre och det hade jag blivit straffad på under ett VM.

Efter testerna samlades världscuplaget i Finland då vi skulle springa en minitour med Sprint, medel och avslutande jaktstart med långdistans under 4 dagar i väster om Helsingfors. Sprinten bestod av ett kval och final där tiden i kvalet var den man tog med sig i touren. Jag hade inga förhoppningar på någon final men lyckades få till ett bra sprintlopp och lyckades därmed också ta en plats till finalen. Finalen var min sprintform tillbaks där den brukar och jag fick kämpa för att ens ta mig runt kändes det som. Men nu var det ju dags för de två dagarna jag längtade efter med medel och lång. Medeldistansen gick bra även om jag inte riktigt hade formen för dagen och fick slita mycket med den fysiska farten och tog därför en del dumma beslut på de lite längre sträckorna där jag valde att gå igenom grönområden vilket inte var så där superbra direkt. Men jag håller ihop loppet bra och är i mål till slut delad 10:a med Emil Svensk. Faktum var att det var 5 andra svenska före oss vilket visar på vilken stark bredd vi har just nu i Sverige. Med 10:e platsen avancerade jag en hel del i den totala ställningen och under jaktstarten fick jag gå ut som 12:a 2:41 efter ledande Martin Regborn. Det var ganska tätt upp till topp 3 så det blev en tuff start på loppet och det var egentligen inte förrän efter ca 30 min jag kollade på kartan ordentligt första gången då vi var på väg in mot den första gafflingen och jag kände att det var dags att börja orientera för fram tills dess hade det bara varit en löpartävling på ryggarna framför för att komma ikapp topp de som startade före. Fjärilen som bestod av tre slingor gick bra och ut ur den kom jag ihop med Gustav Bergman och Daniel Hubbman. Vi höll ihop på vägen hem och in mot kartbytet fick jag syn på Regborn och Kyburz som hade gått ut i ledningen. Vår klunga blir dock också ikapplöpta av Magne och Eskil från Norge vilket gör att vi är 6st tillsammans när vi varvar. Här ligger vi på placering 3-8 då Gustav fick släppa och det även visar sig att Emil och William ligger före. Sista varvet blir lite mer fysiskt och jag orkar inte riktigt pusha som jag vill så börjar lägga fokus på att läsa in slutet och bara glida med i klungan istället för att ta initiativ. Mot slutet kommer vi ikapp de två svenskarna som leder och då börjar det gå riktigt fort. Jag fokuserar bara på att hålla ryggen framför som är Kyburz men tyvärr försvinner de framför iväg genom sista grönområdet så in mot näst sista kommer jag som 6:a precis för Kyburz och Regborn. Jag håller undan och blir till slut 6:a i touren som avslutar första världscuprundan. Riktigt nöjd överlag men nu var det dags för väntan på att VM laget skulle tas ut också då jaktstarten var den sista stora tävlingen innan VM.

Foto av: Hannu Kaasalainen

Några dagar gick innan Håkan till slut ringde och meddelade vad han tänkte och det var en riktigt skön känsla när jag sedan skulle dra igång träningen mot VM då han gav mig en plats till både lång och medel som jag har planerat för hela vintern med mitt upplägg. Nu återstår det knappt 1 månad och jag är i mina sista förberedelser. Närmast väntar träningsläger i Estland en vecka innan det bär av mot Jukola i Joensuu som ska bli riktigt kul. Vi kommer med ett riktigt starkt lag och jag hoppas vi kan göra det ännu bättre än vad vi gjorde det på 10mila.

Hela Svenska truppen finns på svenskorientering.se

Nu kör vi!

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *