Så här långt har 2017 överträffat mina förväntningar…

Nu har jag under nästan 3 månader varit en del av Tampereen Pyrintö och tyvärr har jag bara hunnit vara i Tampere en gång då jag inte hunnit flytta ännu (flyttar 15 mars). Slutet på 2016 spenderade jag i Göteborg och Smålandsstenar där jag kunde köra en del träningar inför både 10-mila och VM då hemmaterrängen är ganska lik den som jag tror väntar under långdistansen på VM i sommar. Efter nyår blev det en kort visit till Århus för att avsluta utbytesstudierna med 3 tentor innan jag nu lägger studierna på lite paus och lägger fullt fokus på orienteringen en stund framöver.

Sista tiden av januari spenderades på Fuerteventura med landslaget. Vi bodde i träningscentret Las Playitas då delar av landslaget behövde tillgång till alternativ träning fick jag lite tråkigare träningsmöjligheter än det brukar vara på ett landslagsläger då jag ganska snabbt löpte sönder de löprundor som fanns. Men den sköna temperaturen gjorde att jag kunde få ihop väldigt bra träning där fokus under lägret låg på att samla ihop så mycket löpning som möjligt men ändå kunna genomföra några högintensiva pass dessutom. Något som jag uppskattade extra med lägret var att vi löpare kunde få diskutera lite mer med de specialledare vi har i landslaget där jag kunde bolla lite ideér med både Harri och Kroon som givit mig lite nya ideér om hur jag kan lägga upp vissa av mina pass för att kunna få lite mer fart på hårdare underlag och stärka mitt självförtroende när det gäller ren löpning.

Efter Fuerteventura åkte jag hem till Mulakull där jag tillfälligt bor hemma hos mamma och pappa för första gången sedan jag flyttade hemifrån 2006. Jag stannade hemma i ca 10 dagar innan jag packade väskan igen för att åka tillbaka till Spanien men nu till fastlandet och Alicante där träningsläger med Tampereen Pyrintö väntade. Jag kommer vara nere i Spanien fram till 6 mars då jag åker hem till Sverige för att föreläsa i Karlskrona innan jag flyttar till Tampere. De första dagarna har varit riktigt bra då jag fått springa med karta igen, eftersom jag tränat mest  löpning under hösten. Att jag dessutom ordentligt fått träna med mina klubbkompisar och lära känna de flesta bättre har såklart också varit riktigt kul. Dessutom får jag passa på att tacka finska landslaget då jag även fått vara med och träna med dem under första tiden här då de haft läger samtidigt. I onsdags förra veckan hade vi även lite möte om hur vi ska bli bättre på både Jukola och 10-mila vilket gör att jag börjar längta än mer på att en säsongen i min nya klubb ska börja då jag ser fram emot stafetterna väldigt mycket i år.

Foto: Petteri Kähäri

Under helgen har jag dessutom gjort ordentlig tävlingspremiär för 2017 (tjuvstartade lite förra helgen men det var inte full fart) i och med att det var WRE tävlingar i Caravaca. Under lördagen var det långdistans med WRE status och sedan sprint på kvällen för att på söndagen avslutas med medeldistans i jaktstart. Fokus var såklart på långdistansen och jag är väldigt nöjd med att jag trots mycket träning sista tiden hade en skön känsla under hela loppet och kunde pusha hela vägen. Tyvärr var det lite kort då jag hade 82 min så fick inte de där sista 15min som verkligen brukar ge utslag på lång. Tekniskt gjorde jag ett bra lopp fram till tredje sista kontrollen där jag slarvade lite för mycket och fick en större miss. Men i övrigt är jag väldigt nöjd och att dessutom kunde jag räkna in min första WRE seger i Spanien vilket alltid är kul! Med långdistans loppet som bra grund kunde jag sedan gå ut i ledning på medeldistansen där det blev lite stafettkänsla i och med att jag var jagad med drygt 1 min så försökte bara fokusera på orienteringen och inte tänka för mycket på resultatet. Jag lyckades hålla undan och kunde stå som totalsegrare i Trofeo Costa Calida som tävlingen hette.

Idag har det varit lite återhämtningspass i lugnt tempo för att förbereda kroppen inför kommande helg då vi flyttar lägret från Alicante till Barbate på onsdag och jag dessutom åker vidare till Portugal och POM på fredag för att få riktigt bra motstånd som det alltid är under POM. Så får se om jag kan bevara den “formen” jag uppenbarligen har även till nästa helg;)

Foto: Petteri Kähäri

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *