Seger på Stigtomtakavlen!

Redan förra söndagen när jag åkte hem besviken efter en dålig helg i Skåne såg jag fram mot Stigtomta för att ta revansch och visa mig själv att jag är bättre än resultaten visade på Swedish league. Under veckan diskuterade jag och några av mina danska vänner i Århus hur bra lagen var och vilka som var favoriter. Jag hade självklart hög tro på Gmok men fick inte så mycket med håll då de andra nämnde sno och Koovee som större favoriter. I gen idé att bråka men jag tänkte själv nu jäv…r ska de få se!

Lördagen kom och jag var nu på plats i Tullinge hemma hos Jonas Leandersson och såklart följde vi tävlingen på första sträckan och början på andra innan vi skulle till sova. Jag hade lite svårt att somna då det var spännande på andra sträckan, skulle strand få Kratov efter första gafflingen eller ej så jag var tvungen att ta fram mobilen. Skit! Kratov hann smita förbi men det kändes ändå som att strand gjorde det bra. Nu gick det inte alls att sova. Tänkte i alla fall att jag ligger ju och vilar så får ju återhämtning. Följer strand till mål och det blir ju ganska bra då de är en stor klunga som ska jaga på tredje och att Kratov för Koovee var ensam. Tar i mål Hedbergs klungan och känner att det här är bra endast två minuter efter inför dagen. Detta tar vi!

Somnar utan problem nu och äntligen är det dags för mig att snart springa! Jag åker med Jonas ned till Stigtomta. Kollar in upplopp m.m. och gör upp en plan för hur jag kan avgöra en eventuell spurt och var jag inte ska göra det. Kommer fram till att jag ska vara först vid sista och gå om innan. Går inte det finns det en chans till men då blir det svårt så helst allt på ett kort innan sista. De övriga i Gmok gänget droppar in då jag var först på plats! Öhlund ser laddad ut och han vet vad som gäller på raka sträckor och gör en fin fjärde sträcka och skickar ut junis med samma avstånd till täten 2 min. Junis såg väldigt taggad ut innan start och skjuter iväg som en kanon. Jag är spänd på första liverapporten och får se att det går ju alldeles utmärkt. Okej kommer förmodligen gå ut som 3:a eller 4:a tänker jag ca 2 min efter när jag börjar värma upp. Håller koll på varvning samtidigt som jag joggar och avståndet är intakt till täten men nu har Koovee fått släppa IFK i täten och springer med junis. Okej ca 10-15 min kvar till start nu är det fokus på min orientering till sista kontrollen som gäller och det är precis det här jag älskar!, avgöra tävling i pressade lägen! Jag tycker tiden går utan att IFK kommer till växling och så dyker Koovee upp, får veta av Jodal att det är omkastningar och vi är ca 50-60 sek efter. Junis kommer mot mål strax efter IFK och äntligen får jakten börja.

Jag springer om Thor direkt för att ta kommandot över min orientering och inte fastna som hänglöpare. Får ettan perfekt, längre sträcka till tvåan där jag får springa av mig lite innan jag viker ned och stämplar, tycker jag ser Timo (Koovee) men känner inte igen ryggen då den är helsvart så släpper det. Plockar 3,4 och 5 utan problem och ger mig ut på en längre sträcka där jag ser samma svarta dräkt framför mig på ett hygge. In mot sexan blir det diffust så checkar kompassen och inser att jag ligger rätt så fortsätter lite till och får syn på skärmen. De nästa två går bra innan jag för första gången tappar bort mig lite i “grönområdet” stannar en höjd för tidigt ca 40 m från min kontroll tittar till höger och då kommer Timo från det hållet och då tänker jag kanske han tog den. Springer ditåt men inget där, tänker lugn nu tänk logiskt, tar ett andetag tittar på kartan och inser att jag är på fel gulhöjd. Springer till kontrollen, gött! Okej kanske 10-15 sek bakom nu och in mot nästa kontroll har jag kontakt, det visar sig också att Timo löper i en ny? Koovee tröja som har svartrygg. Nästa kontroll glider vi isär på och det visar sig vara en gaffling så tappar lite här på ett längre alternativ men har kontakt innan varvningen men läser fel på kartan och går för mycket höger och tappar mycket tid och varvar ca 50 sek efter.

Inte så långt kvar nu så måste öka, har dock med mig i bakhuvudet att junis tappade på Jani (Koovee) så tänker att jag har säkert en kort gaffel nu så jag kommer få några gratis sekunder. Gött långsträcka bort så nu får jag gasa. Kör på och plockar kontrollen fint. Slarvar lite med “deffen” så behöver löpa tillbaka och kolla så det var rätt. Kort sträcka inga problem och vidare mot nästa och där är han långt framför mig ca 30 sek. Tänker att nu finns det bara en utväg och kosta vad det kosta vill. Löper på ryggen under tre kontroller men håller koll på kartan och vid fjärde sista är jag ikapp! Nu blir det kul. Ligger kvar bakom för att återhämta mig. In mot tredje sista är det grönt så jag kommer då förbi och tar den först. Kort sträcka till nästa så stämplar först. Sista kontrollen kvar och det är bara löpning så spurten börjar nu. Timo vill vara först känner jag då han trycker på och jag känner att det kan vara gött att ligga bakom så lägger mig i rygg och stirrar rakt in i ryggen på Timo och tänker bara att jag ska ligga kvar här. Kommer ut mot åkrarna och publiken hejar. Jag vill om men väntar då jag inte vill gå för tidigt. Känner att jag har en växel till frågan är om Timo också har det. Vi hoppar över vägen och nu är det ca 130 m till sista nu kör jag. Planen var allt på ett kort för att vara först vid sista så nu drar jag upp farten och trycker till. Går om och känner att Timo inte riktigt kan svara så kör på med starkt självförtroende och hör hur de andra gubbarna i laget blir allt mer glada i hejaropen! Får sista och accelererar ut kommer in på korta upploppet och ned till u-svängen vänder runt och tittar bak för första gången och ser att det är lugnt. Fan va gött! Seger! Går i mål och är helt slut! Blir nog liggandes ett tag med lite skälvningar men det är det värt! Känslan av att vara i såna här situationer och kicken jag får när jag är i dem är något som inte går att beskriva…

Foto: Anna Wallin

Foto: Anna Wallin

Uppdaterar senare med fler bilder…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *