6:a på Jukola med mersmak!

Igår natt startade alltså årets Jukolakavel även om mestadels av tävlingen gick under morgontimmarna idag. Jag var uppsatt att springa sista sträckan för GMOK. I och med att jag inte alls gjorde bra ifrån mig under tiomila var jag riktigt laddad och väldigt bestämd med hur jag skulle springa min sträcka oavsett utgångsläget.

För GMOK blev det dock en riktigt bra stafett. Även om det strulade direkt med att vår löpare (Andreas Höye) på första sträckan får fel på lampan kan han snabbt byta till reserv lampan och inte tappa mycket tid. På sträcka två håller vi sedan samma fart som täten och Johan som springer avancerar uppåt i resultatet. Så ut på den långa nattsträckan går Ols ut i en stor klunga som blev ett bra tåg och som skappade väldigt bra förrutsättningar för våran del senare i kavlen. Så ut på fjärde sträckan är vi i en klunga med känn på topp tre endast knappa två min efter ledande Kalevan. Junis som nu springer gör det riktigt bra nästan hela vägen. På sista gafflingen glider han lite snett och tappar tyvärr ca 2 min vilket blir tungt för tillfället. Han avslutar i alla fall starkt och skickar ut Philip på femte med känn på topp 10. Philip gör det väldigt bra och kan skicka bara halvminuten efter Halden och vi ligger kvar precis utanför topp 10 men avståndet till topp 3 krymper. Erik gör sedan en riktigt bra sträcka och är innan gafflingen där junis missade tillsammans med Halden och då ligger vi i topp 5 klungan. Tyvärr missar även han där och jag får gå ut fem minuter efter täten som 8:a då tror jag då Erik missar kartan och blir omsprungen alldeles på slutet av Tyrving och Hiidenkiertäjät.

När jag går ut tänker jag att det kan ju vara ganska bra att bara känna på tempot som Valentin Novikov drar upp då han brukar vara i bra form på Jukola. Jag tycker vi får en bra start och jag känner att tempot inte alls är så hårt och det känns rätt bra i kroppen. Efter en stund kommer vi ifrån Tyrving men så helt plötsligt dyker han upp före oss in mot sexan. Så då noterade jag mest att det förmodligen varit en gaffling. På väg till sjuan glider vi lite till vänster men jag är med på det och det gör egentligen bara att jag blir riktigt taggad eftersom jag får syn på Halden och Magne när han springer ut från den. Ner mot åttan som är en TV kontroll dyker även SNO och Vajakosken Terä upp så nu blev det helt plötsligt väldigt spännande. Nu känner jag också att det är dags för mig att börja ta tag i orienteringen ordentligt och jag försöker avancera i klungan för att vara en av dem som har kommandot och jag plockar min kontroll och ut på långsträckan till 11:an har vi skakat av oss både Tyrving och SNO så nu är vi bara fyra lag kvar. Dessutom känns det som att Vajakosken har det tufft och det blir även så att de får släppa när vi får kontrollerna längst i söder väldigt bra. Påväg till 16:e känner jag att nu är det inte långt kvar och jag har en bra känsla. Jag ska bara bevaka det här och sedan ha bra postion på slutet tänker jag. När vi stämplar 18:e som är en TV kontroll tänker jag att jag ska orientera för nu kan det vara gafflat. Men något går snett för jag håller inte min riktning och börjar springa för mycket till vänster och gör en miss på ca 1,5 min. Allt som kändes så bra blir nu precis tvärtom. Jag får lite krampkänningar och dessutom så känner jag mig lite trött också. När jag kommer till nästa TV så har jag inte riktigt koll på vad jag ligger men det är en lång väg sträcka till nästa kontroll och då ser jag ingen framför mig. Däremot ser jag att Tyrving är på väg ifatt bakifrån och jag tänker att oj nu ligger vi inte bra till alls. Han går ganska lätt ikapp och förbi för jag har inget att komma med verkligen. Och de sista kontrollerna är det bara att försöka kolla bak så att igen mer dyker upp och jag lyckas hålla undan. Vid sista får jag sedan höra att vi ligger 6:a och det är riktigt kul. Jag har aldrig varit bättre än 19:e på  Jukola så det var väldigt kul. Sedan att jag väldigt länge kämpade om en pallplats och fick väldigt mycket erfarenhet om hur jag vill göra nästa gång kommer jag verkligen ta med mig. Men nu dröjer det till O-ringen innan jag tar på mig GMOK-tröjan igen för nu blir det laddning och träning mot VM. Närmast väntar precamp i Vuokatti tillsammans med övriga svenskar innan jag ska hem till Sverige en vecka.

Titta på gps här

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *