Nort, lite stolpe ut

Den 1 juni var det dags för att springa första tävlingen i NORT som skulle pågå under kommande veckan sen. Det var också dags för andra rundan av världscupen så jag såg fram emot tävlingarna en hel del och framförallt andra dagen då det skulle var en medeldistans samt jaktstarten. Första deltävlingen av en sprint. Nort består till stor del av just sprint och i och med att jag inte sprungit sprint på nästa två år i och med att jag får problem i ryggen när jag springer sprint var inte förväntningarna från mig själv så stora. Utan tanken var mest att kunna springa utan att få ont. Sprinten i Norge där nort började bestod också av en del skog så det gjorde att jag kunde springa rätt bra första halvan av banan men sedan när det blev lite mer vanlig sprint fick jag känningar i ryggen och missade även lite på en kontroll så jag föll neråt i resultatet. Under andra dagen var det medeldistans som sagt och då var jag riktigt laddad. Jag kände innan start att det skulle kunna bli en bra dag då jag kände mig stark. Tyvärr så öppnade jag inte perfekt utan missade lite på både ettan och tvåan. Men sedan hittade jag flytet och fick en bra känsla och under ett antal sträckor sprang jag nu riktigt bra. På väg till tian så valde jag att gå runt på en väg och där sprang jag riktigt fort och in mot kontrollen var jag kanske lite för trött för jag missade ingången och gjorde en halvminut på kontrollen. Men jag tog mig tillbaka till mitt fokus snabbt och kunde hålla i både orienteringen och farten fram till nästa långsträcka där jag nu också valde att gå runt på stig och lyckades nu också få kontrollen. Nu var det inte så långt kvar och jag blev nog för en stund lite ofokuserad för helt plötsligt har jag inte riktigt koll och jag gör nu en miss på kontroll 17, ca 45sek. På väg till 18:e strular jag och fokuserar på att jag missade 17:e istället för på vad jag gör så jag missar även den lite grann. Men vid kontrollen så tänker jag om och får då en bra avslutning hela vägen till mål sen. Till slut blir jag 9:a endast 1:10 efter segraren. Jag är inte alls nöjd med prestationen men väldigt nöjd med resultatet och känslan då jag känner att om jag bara koncentrerar mig ordentligt hade det kunnat gå betydligt bättre och det hoppas jag det ska göra på VM.

Tredje tävlingen var knockout sprint och den var i Sverige. Sigtuna var platsen för både kval,semi och final. För min del blev det ett stort kliv bakåt då jag ganska tidigt i kvalet fick ont i ryggen så det blev att försöka ta sig i mål mer än att fokusera på semi och final. Dock visade det sig till slut att det bara fattades sju sekunder för att ta sig till semi så det var lite surt. Dock hade jag nog inte kunnat genomföra någon semi ändå. I vilket fall som helst fick jag följa tävlingarna som publik och jag tycker det var riktigt kul att följa tävlingarna även om jag inte riktigt tycker att det är orientering.

Efter knockouten tog vi i svenska laget båten över till Finland där det skulle bjudas på en sprint med kval och final samt en 11 km lång jaktstart. Sprinten blev ungefär som de andra sprintarna. Ett okej lopp med lite smärta i ryggen och en placering några sekunder från att gå vidare. Så allt fokus gick istället till jaktstarten. Jag hade stora förhoppningar om att det skulle bli en bra tävling med mycket orientering. Tyvärr så var det inte riktigt så. Jag öppnade väldigt bra och vi blev en stor klunga som plockade löpare hela tiden. Detta gjorde då att farten höjdes och då kände jag att det inte riktigt var min bästa dag och i backarna fick jag slita. När sedan vi var så många i klungan så sänktes inte farten in mot kontrollerna så jag fick efter 30 min börja släppa och efter halva banan gick repet. Då blev jag riktigt trött istället och det var inte så kul att slita runt på banan helt plötsligt men jag försökte kämpa vidare för jag lång ändå på en hyfsad plats då jag var runt 15:e man just då. Tyvärr blev jag ifatt löpt av en klunga på slutet så in mot slutet kämpade jag om en 22:a plats. Jag bestämde mig i alla fall för att ändå ge allt så jag avslutad med att spurta om en norrman och gå upp på just 22:a plats vilket gjorde att jag plockade en placering på jaktstarten. Inte vad jag hade hoppats på men så kan det vara ibland.

Efter Nort har jag åkt till Joensuu där jag tränar inför VM medel och stafett. Känslan efter jaktstarten har inte försvunnit än så jag tar det lite lugnt och hoppas att det ska bli bättre i låren. I vilket fall så är det långt kvar till VM och jag kommer att få en viloperiod innan det. För övrigt ska jag springa Lång och Medel på VM. Och nu ligger alla blickar mot Voukatti för min del!!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *