SM GULD!

Johan   15 april, 2013   Inga kommentarer till SM GULD!

Ja igår tog jag alltså mitt första SM guld som senior då jag vann årets Ultralång. För att ta det hela från början så kändes formen väldigt bra under morgonen och jag hade stora förhoppningar innan start. När väl starten drog igång så var jag inte riktigt klar i huvudet med hur jag tänkt springa loppet så jag fick en instinkt att jag skulle försöka gå ifrån redan från början vilket jag kanske inte borde försökt med. Men efter några hundra meter så tog jag mitt förnuft tillfånga och installerade in mig i att det skulle bli ett lopp där vi skulle springa i grupp. Så under de första kontrollerna blev det mer en väntan på att vi skulle komma fram till det första boet där det var gaffling. Under det här boet försökte jag öka farten lite för att på så vis försäkra mig att jag inte skulle tappa något under den här gafflingen. När gafflingen var klar låg jag tvåa endast några sekunder efter Gustav Bergman som ledde.

Nu ändrade banan lite karaktär och det blev nu några rejäla långsträckor. På väg till 15:e kontrollen och alltså sträckan efter boet valde jag och Gustav olika vägval men framme vid kontrollen var vi ändå tillsammans igen. Jag valde nu att bara ligga ett tag för att spara lite krafter. Ut från 16:e var jag och Gustav lite slarviga med vägvalet så jag tog ett stop och planerade om vägvalet och fick då med mig Gustav. Dock hade vi tappat lite tid och när vi var på rätt kurs igen så såg jag att de som jagade bakifrån hade ögonkontakt med oss. Min tanke var då att inte stressa utan att bara fortsätta i ett behagligt tempo så att de skulle få slita mer än mig och Gustav för att gå ifatt men ändå inte att vi skulle bli trötta. In mot 17:e var vi upphunna och nu var vi en grupp på sju löpare. Jag kände mig i det här läget stark så valde att ta en ledande roll i gruppen tillsammans med Oleksandr Kratov. 18:e kontrollen var den sista långa sträckan på ett tag och efter den skulle det var ett bo med gaffling igen. Min första tanke var att jag skulle glida med till boet för att precis som under första boet öka farten och hoppas att jag inte skulle få med mig någon av de andra och på så sätt skaffa mig ett bra utgångsläge. Så när vi kom fram till 18:e kontrollen ökade jag farten lite för att försöka få en lite lucka in mot boet och sedan försökte jag bara koncentrerar på mig själv och min orientering under boet. Då det fanns många alternativ fick jag syn på en hel del andra löpare som jag försökte dra så mycket nytta av som möjligt. På väg till sista kontrollen i boet kommer jag och Kratov ihop och precis när jag ska stämpla kontrollen dyker Gustav också upp. Jag slänger en blick genom skogen och konstaterar att det inte är någon mer och med andra ord kommer det här blir en uppgörelse mellan oss tänker jag.

Ut från boet går det inte så fort faktiskt. Jag ligger bakom Gustav medans Kratov försöker ansluta helt då han hade tappat lite genom att han stannade och tog vätska vid kontrollen. Efter halva sträckan känner jag att farten skruvas upp och jag inser att nu försöker Gustav verkligen grilla oss andra. Jag känner nu för första gången att det är riktigt jobbigt att hänga med och tankarna om att jag ska släppa börjar cirkulera uppe i huvudet. Men jag inser också att det är inte så himla långt kvar så jag biter mig fast i ryggen på Gustav. Vi är nu på väg mot 33:e kontrollen och jag tänker att jag ska ta en kontroll i taget. När det går uppför känner jag även att de andra är lite trötta och jag tycker det är lite lättare att följa efter då. Så jag lyckas kriga mig fast fram till 35:e kontrollen och in mot den bestämmer jag mig för att jag ska ta en gel. Detta vet jag kommer att resultera i att jag kommer att tappa lite tid men jag tänker att jag kommer ha nytta av det på slutet. Så när jag springer iväg mot 36:e kontrollen är jag nu ca 20 sekunder efter och jag måste börja jaga. Jag tar ett runt vägval på en stor stig och jag kommer då få en brant stigning på slutet till kontrollen. Under stigning får jag också syn på Gustav igen och inser att jag är ca 20 sekunder efter fortfarande och börjar känna att det här är kört. När jag springer upp mot kontrollen möter jag Gustav som är på väg ner igen då vi ska nästan tillbaka och då ser jag att han är lite försiktig nedför. När jag är framme är det mjölksyra i benen och jag tänker tanken att nu gäller det bara att släppa på nedför för annars är chansen för guldet borta och på något sätt lyckas jag få bort syran i benen och tar mig ned på ett snabbt sätt för helt plötsligt så är jag nästan ifatt både Gustav och Kratov och då vi ska passera en bäck får jag ett stråk som gör att jag kommer ifatt. Nu är det bara tre kontroller kvar och jag börjar tänka på guldet. På väg till tredje sista väljer jag en annan väg genom ett grönområde och över till en stig som gör att jag dessutom kan gå om de andra och då ökar Gustav för att komma ifatt och jag försöker sedan svara när han går om mig. Här slänger jag en blick på Kratov och inser att han inte längre är med i matchen utan nu står det mellan mig och Gustav. Framme vid kontrollen har Gustav övertaget och jag tänker bara på spurten nu. Ner mot näst sista inser jag dock att Gustav går snett och även jag då såklart och då väljer jag att ta eget vägval därifrån och försöka trycka på allt jag har för att komma först. Jag lyckas komma ifrån och kan ta näst sista först. Dock har jag ingen plan och jag är för trött för att tänka orientering utan springer bara mot publiken och ljudet från arenan till sista men jag håller koll på Gustav så att jag inte gör bort mig. När jag sedan kommer ut på gärdet vid sista inser jag att vi sprungit ganska mycket snett men tänker inte på det utan fokuserar bara på att kämpa hela vägen till mål. När jag stämplar sista så känner jag att det kan gå och jag försöker bara ge järnet. Spurten är över en väg och sedan lite svagt uppför och jag känner att det går inte fort men Gustav kommer heller inte närmare och två-tre meter före mål känner jag att det här tar jag, Så jäkla gött! Äntligen i mål och kan vila. Första SM guldet som senior efter 2.40.02 och känns så himla gött…

Karta och gps finns här

 


 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *