SM Lång!

Johan   20 september, 2012   Inga kommentarer till SM Lång!

Förra helgen var det alltså SM och det var långdistans som gällde. Just lången är den tävlingen jag sett fram emot under hela hösten efter VM då det var första avstampet mot VM långdistans nästa år som är mitt stora mål nästa år. Veckan innan hade vi dessutom varit på läger i Finland med landslaget för att bekanta oss med terrängen som väntar på VM. Så inför kvalet så kände jag mig väldigt sugen på att få springa för fullt då jag hade tagit det lugnt med farten den senaste tiden och fokuserat mer på att träna mycket.

Jag öppnade lite försiktigt i kvalet för att sedan försöka höja farten och på så sätt kunna ha full kontroll på att inte missa men ändå ta mig vidare relativt enkelt. På de lite längre sträckorna försökte jag trycka på för att på så vis också få en liten fingervisning om hur vägvals problematiken var i terrängen. Väl i mål kunde jag placera mig som tvåa då även Rost hade valt att ta i lite grann så fick se mig slagen av honom. Jag hade ändå tredje bästa tid i kvalet så kände att formen var väldigt bra och när sträcktiderna kom blev jag lite förvånad över att jag tappat mycket tid när jag gått runt på några sträckor för att undvika höjder. Analysen blev ganska så enkel och det var bara att konstatera att imorgon blir det rakt på i stort sätt hela tiden.

Inför finalen kändes det otroligt bra i kroppen. Jag tror aldrig jag varit i så bra slag som jag var i. Kom på tanken att jag förra året var nästan säker på att jag skulle väga och nu fanns det inte ens på kartan att jag skulle bli trött. Banan började med en kort sträcka och sedan ett hyfsat lång. Då jag redan hade bestämt mig på förhand att gå rakt på i början kunde jag bara fokusera på att orientera till första och sedan bara köra på. Jag kände att när jag var framme vid tvåan att det gick fort och att jag nu skulle sänka farten för att orientera rätt i sluttning som väntade. Dessvärre var jag lite för het och sprang ändå för fort mot fyran så tappade nästan 1 och en halv minut där. Och inte nog med det så hetsar jag iväg mot nästa kontroll utan att tänka på att jag kom in till fyran från fel håll och går då såklart ut snett och missar även femman. När jag tar femman är jag lite irriterad på mig själv och bestämmer att från och med nu ska jag orientera säkert och metodiskt. Fram till boet som är vid 10:e kontrollen springer jag riktigt bra och jag klarar också av boet ganska så bra gör en liten miss på en kontroll men kanske bara 20 sekunder så tänker inte på det. Ut från boet tittar jag på resten av banan på kartan och inser att det nästan bara är en långsträcka kvar och sedan lite kontrollplock innan jag är i mål så jag får upp humöret och känner att jag är stark och har mycket mer kvar att ge. På vägen hem väljer jag att gå höger då jag tycker det blir en bra kontrolltagning. Dock springer jag och tänker att nu tappar jag tid för att jag går för mycket runt så det kanske inte var optimalt men jag hade bestämt att jag skulle gå säkert. Får kontrollen bra och kan in mot varvningen slappna av för en stund då jag såg målgärdet tidigt. Vid varvningen får jag höra att det är jämnt med Gustav och då finns det bara en sak att göra på sista varvet och det är full fart. Det börjar bra och jag kan trycka på bra fram till näst sista kontrollen innan kartbytet. Ut från den missar jag lite och blir då lite stressad och skurvar upp farten lite till för att nu måste jag ju ta igen det jag tappade. Det går jättebra hela vägen fram till näst sista kontrollen på en bana. Under hela loppet hade jag haft koll på vilken kontrollpunkt jag skulle ha och vilka typer jag hade eftersom jag kollat det vid starten men av någon anledning valde jag att inte checka att jag skulle ha en glänta som näst sista då det var givet att det var stenen på kartan. Så när jag kommer till stenen så fortsätter jag förbi då jag tänker att den inte är med. Efter 20 sekunder vänder jag och inser att jag inte hade stenen utan gläntan. Hör att Forsberg säger att det blir tufft för mig att hinna så då är det bara att kasta sig ut i sluttning och nu går det riktigt fort. Springer in i sista grönområdet mot sista och ska ta tag i en björk för att hoppa över en bäck och då känner jag hur min SI pinne ramlar av handen. Blir ett antal väl valda ord och jag letar igenom stället en stund innan jag hittar den, det tråkiga men även kanske lite positivt är att jag skulle tro att det tog ca 20-25 sekunder. Då jag väl i mål kommer in som tvåa 20 skeunder efter är jag smått irriterad på mig själv. Men jag kan inte påstå att jag missade guldet pga pinnen utan jag missade för mycket helt enkelt och det hade blivit ännu tråkigare om jag varit en sekund så nu var det ändå helt ok!

Men jag ska i alla fall inte tappa pinnen eller orienteringen denna helgen då det är dags för medel och stafett! SÅ något lär man sig allt efter varje lopp!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *