Euromeeting och SM men inget NORT

Sedan VM har det varit ganska fullt upp. Det började med O-ringen där jag öppnade väldigt bra och var trea respektive fyra på de två första distanserna. Tyvärr så blev jag sjuk under veckan och och fick bryta tävlingen när jag låg fyra totalt så det var lite tråkigt. Efter O-ringen blev det i alla fall en vecka då jag kunde vara hemma och ta det lite lugnt i väntan på att jag skulle åka till Österrike och Euromeeting.

Euromeeting som brukar vara ett mästerskap där kanske inte de allra bästa löparna är med blev i år ganska så starkt startfält då vi var många bra svenskar med samt att vi i killklassen dessutom fick besök av Olav Lundanes. Det var sprint, medel och lång som skulle springas och jag bestämde mig inför tävlingarna att satsa först mot medeln och sedan om jag hade ork kvar dessutom på lången. Så sprinten blev lite av en uppvärmning. På medeln så gick det dock inte så bra, jag sprang lite för fort i förhållande till vad jag kunde orientera så det blev inget bra lopp alls. Det kändes ungefär som VM förra året igen då jag tycker att terrängen borde passa mig eftersom det är svårt men på något sätt gör jag alltid bort mig ändå. Så inför söndagen och lången var jag sjukt taggad och laddad för att bevisa för mig själv att jag kan springa bra utanför Sverige. Jag börjar med en miss på första kontrollen men lyckas ändå tänka positivt eftersom jag vet att jag har tid på mig att komma igen. Efter drygt halva banan kommer Olav ifatt mig och då tänker jag ändå att jag har sprungit ganska så bra eftersom han bara startade 3 min efter mig. Jag orkar följa med en sträcka men känner också att jag inte vill hänga runt hela banan så tar lite annorlunda vägval för att inte ta för mycket hjälp av honom och då tappar jag kontakten. Sista delen av banan är jag väldigt trött men när jag varvar så får jag veta att jag ligger tvåa så då blir det lite lättare att försöka hålla uppe farten i de sista backarna. Väl i mål så är jag drygt 5 min efter Olav men 8 sekunder för Gustav B som blir trea så det var väldigt kul. Hela resan var faktiskt väldigt rolig då vädret var väldigt bra och vi hade många tävlingar och lekar under tiden samt att vi dessutom kunde se på OS höjdpunkterna tillsammans.

Direkt efter Euromeeting begav vi oss till Italien för att träna lite inför VM 2014. Lägret blev lite speciellt för min del då jag verkligen försökte ta det lugnt i början eftersom jag var lite sliten efter Euromeeting. Jag lyckades trotts två pass om dagen ändå återhämta mig väldigt bra och kunde på de sista passen köra på lite mera när jag ville. Annars så tyckte jag att jag lärde mig en hel del om terrängen och jag är nöjd att jag skev ner mina tankar om vad som var bra och vad som inte var så bra så att jag vet var jag ska tänka på när jag kommer ner för att träna nästa gång. Jag ser fram emot VM då jag var väldigt laddad 2009 inför JVM i Italien men missade det pga sjukdom så nu vill jag verkligen göra bra ifrån mig för jag tycker att terrängen passar mig bra då det är både kuperat och tekniskt krävande.

Efter Italien blev det bara en dag hemma innan jag skulle åka iväg på SM-läger samt Natt-SM. Tanken var inte så från början men när det blev en plats ledig och jag började tvivla om Nort tänkte jag det kunde vara bra att satsa lite mer mot Lång och Medel SM istället. Så jag åkte upp med GOF som hade läger från tisdag till fredag som sedan övergick till Natt och Sprint SM då. Känslan av terrängen på SM är väl egentligen att det kommer bli rätt roligt tror jag men att det är väldigt stenigt så det gäller att lita på fötterna så att jag kan hålla hög fart utan att titta på vad jag sätter ner mina fötter. När det blev dags för Natt SM så var jag väldigt taggad och kände att jag skulle kunna ha en bra chans att göra det bra. Hela vintern tränade jag natt nästan två – tre gånger varje vecka så jag kände mig faktiskt ganska så bekväm. Jag öppnade stabilt och kände att det var ganska så lätt trots mycket detaljer och när jag skulle börja trycka på efter fyra kontroller så kände jag att magen inte var så bra. Jag vet inte om det var sportdrycken eller om det bara är så att jag haft lite mycket att tänka på sista tiden så att jag var lite orolig innan start men springa fort var inte ett alternativ utan det blev mest en kamp om att ta sig runt. På slutet blev det lite bättre men då skulle jag såklart avsluta med en bom på 3 minuter så det var lite klumpigt tycker jag. Men jag blev tia och fick i alla fall med mig ett SM löv även i år från natten.

Till sist så är det alltså så att jag inte ska springa NORT i år. Jag blev uttagen att springa men jag har väl känt mig ganska så osäker på start hela vägen och till slut tog jag beslutet att inte springa. Mestadels pga att jag inte kände att det fanns motivation för att springa tävlingar igen. Det känns som att jag inte gjort annat än att tävla sedan Silva League drog i gång nån gång i våras och jag tycker det lockar mer med ett SM där jag kan springa både lång och medel istället för att springa NORT där det är sju sprinter av nio tävlingar. Beslutet blev dessutom lättare att ta då jag under året haft lite problem med ryggen när det varit sprint så då vet jag att inte det kommer komma tillbaka innan vinterträningen drar igång i alla fall. Så nu medan de övriga kompisarna springer NORT ska jag få två riktigt bra träningsveckor inför SM samt såklart heja fram dem på sprinten här i Göteborg!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *