Portugal

Johan   22 februari, 2012   Inga kommentarer till Portugal

Är nu hemma efter tio dagars läger i Portugal som avslutades igår. Skönt att komma hem efter att ha varit på resande fot nu i nästan 2 och en halv vecka och dessutom att det nästan är barmark hemma gör inte saken sämre.

Lägret började i alla fall förra söndagen då vi samlades på Landvetters flygplats kl 5 för avfärd vi 6. Väl framme i Portugal några timmar senare var det ca 15 grader och skinnande sol. Denna väderleken hade vi faktiskt med oss hela lägret vilket uppskattades av alla deltagare. Lägret var planerat i två delar av Portugal, den första delen vid havet och närmare bestämt Quiaios. Andra delen var i förflyttad dit POM skulle gå och det var i bergen och vid Viseu. På väg till boende gjorde vi också ett enligt seden för Portugal resor besök på Decathlon. När vi väl var framme vid boende var det dags för träning. För min del var det ett lugnt pass då jag avslutade en veckas samling med landslaget i Åhus på lördagen och var lite sliten.

På måndagen var det dock full träning som vanligt igen och det var träning på strandkartor vilket innebar kompass och springa så nära sträcket det bara gick. Jag kan inte precis säga att det är så avancerad terräng vid stranden men bara att jag slipper träna i snö och kallt väder gör att det är otroligt roligt i alla fall. De flesta passen fram till och med torsdagen var i strandskogen så det var inte så svårt.

På fredagen för flyttade vi oss upp till bergen och då skulle vi också springa en sprint. Det blir ju inte direkt som en sprint i Sverige där det är enkelt och egentligen bara en fråga om vem som springer snabbast utan sprinten här var lite klurig och det fanns mycket vägval. Under lägret han vi dessutom med en sprint till som var ännu svårare men blev inte så bra då det inte fanns några skärmar ute vilket gjorde att det var svårt att få en bra känsla om jag var helt rätt eller ej. På fredagskvällen var det en kontrollplockning som stod på programmet och det blev mycket mer tekniskt än på stranden då det var mer kupering och mer vegetation som gjorde att det blev vägvals träning förutom att det blev lite mer tekniskt in mot kontrollerna också. Jag tyckte det funkade bra och hade en bra känsla inför POM tävlingarna som skulle börja nästa dag.

Första tävling var långdistans och tanken för min del var att bara springa på i skönt tempo för att det var måndagens tävling som var fokus för mig. Det började inte jättebra även fast jag hade planen att ta det säkert men efter 3-4 kontroller hittade jag en skön fart som jag dessutom klarade av att orientera i. Så när jag kom i mål var jag ändå ganska så nöjd då jag inte missat mycket efter strulet i början och eftersom jag blev 4:a så var jag väldigt nöjd då jag kände att det fanns mer att ge.

Söndagen var det medeldistans och nu var tanken att jag skulle värma upp lite inför morgondagen så jag försökte trycka på lite mer än dagen innan. Det började bra men efter en liten miss på vägval så blev jag irriterad på mig själv och kunde in släppa det vilket gjorde att jag gled iväg på nästa kontroll istället så det blev inte alls något bra genrep.

Innan måndagens tävling hade jag ändå tagit lärdom av söndagens misstag och kommit fram till hur jag skulle springa. Planen var att jag skulle öppna lugnt och bara fokusera på orienteringen hela tiden. Jag hade en riktigt bra känsla vid start och i början gick det väldigt bra, det blev något småstrul till tvåan men jag var så koncentrerad så det tänkte jag knappt på. Efter ca 10 minuter känner jag att det går väldigt bra och här lyser min tävlingsovan in då jag då blir okoncentrerad för en stund och nästan tappar bort mig på grund av det. Dock så inser jag detta då och intalar mig själv att lugna ner mig igen. Det funkar bra och jag kommer igång igen. Tyvärr så vrickar jag fötterna 3 gånger på väg till 11:an och blir då lite rädd att det här inte kommer sluta så bra då jag börjar känna efter hur trött jag är efter lägret. Jag börjar fokusera på att ta mig i mål för att få vila istället för att fokusera på nästa kontroll. Detta gör till slut att jag börjar läsa på fel ställe till 14:e och då förstörs hela loppet och energin försvinner totalt. Så det blir inte riktigt den starten på årets tävlingar som jag ville ha men en sak som jag upplevde var väldigt positivt var att jag väldigt ofta insåg att jag inte hängde med på kartan för att det gick lite för fort. Mitt problem har ju ofta varit att jag orienterar snabbare än jag springer men nu var det tvärtom. Det är ju i alla fall ett resultat på att min fysiska träning fungerar som jag vill så kan jag bara hitta tillbaka till balansen mellan tekniken och fysiken så ska det nog kunna bli ett bra år.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *